Aktualności

Głos Szczeciński, Małgorzata Klimczak, Zawody z przyszłością. Cukiernicy poszukiwani na rynku

W Branżowej Szkole I stopnia z oddziałami Zasadniczej Szkoły Zawodowej w Zespole Szkół nr 6 im. M. Reja kształcą się od lat uczniowie w zawodzie cukiernik. Ucząc się w tej klasie można zdobyć wiedzę i umiejętności z zakresu: prowadzenia procesów technologicznych w produkcji ciastkarskiej, prowadzenia dokumentacji produkcyjnej, rozliczeń technologicznego zużycia surowców i półfabrykatów, obsługi urządzeń technicznych. Nasi cukiernicy uczą się zawodu przez trzy lata - mówi Danuta Sękalska, prowadząca zajęcia z uczniami. - W pierwszej klasie uczniowie poznają zasady żywienia, surowce, sposób ich przechowywania, wpływ na organizm człowieka. W drugiej klasie - półprodukty: masy, kremy, syropy, ciasta. W trzeciej klasie już cały asortyment, torty, dekoracje. Nauka w tym zawodzie umożliwia: zdobycie dyplomu cukiernika, uzyskanie świadectwa potwierdzającego kwalifikację w zawodzie: produkcja wyrobów cukierniczych. Atrakcyjne warunki kształcenia zawodowego realizowane są w ramach zajęć praktycznych realizowanych w nowoczesnych pracowniach Centrum Kształcenia Praktycznego - pracowni cukierniczej, zajęć praktycznych odbywanych u rzemieślników w cukierniach, wymiany polsko - niemieckiej ze szkołą Berufliche Europa - Schule Des Landkreises Vorpommern - Greifswald z miejscowości Eggesin w Niemczech, certyfikowanych kursów kelnerskich, barmańskich i baristycznych, kursów realizowanych w ramach „Czas na zawodowców”. Oprócz tego uczniowie mogą się dokształcać w kółku cukierniczym. To właśnie dzięki temu mogą brać udział w Mistrzostwach Polski Uczniów Szkół Cukierniczych na Expo-Sweet 2018 r. Jest to miejsce, gdzie młodzi ludzie mogą zaprezentować swoje umiejętności. Absolwent po uzyskaniu tytułu cukiernika może podjąć dalszą naukę w Branżowej Szkole II stopnia lub podnieść swoje wykształcenie zawodowe na kursach kwalifikacyjnych, prowadzonych przez naszą szkołę. W ubiegłym roku reprezentacja Zespołu Szkół nr 6 zdobyła wicemistrzostwo Polski, w tym roku zajęła 5. miejsce. W zmaganiach uczestniczyło 24 młodych i pełnych zapału adeptów sztuki cukierniczej. Z województwa zachodniopomorskiego do finału zakwalifikowali się Monika Kalicińska i Damian Stępień, uczniowie Zespołu Szkół nr 6 im. Mikołaja Reja w Szczecinie. - Absolwent może podjąć pracę w cukierniach typu rzemieślniczego i dużych zakładach spożywczych oraz otworzyć własny zakład rzemieślniczy - mówi Danuta Sękalska. -Absolwenci mogą uzyskać dyplom czeladnika, który umożliwia podjęcie pracy w państwach Unii Europejskiej. Uczniowie swoje praktyczne umiejętności sprawdzają na warsztatach w szkole. Na każdych zajęciach mają określone zadanie do wykonania.

Mistrzostwa Polski Szkół Cukierniczych na EXPO-SWEET 2018
sukces uczniów P. Danuty Sękalskiej

Przyszłość cukiernictwa jest w rękach młodzieży. W obecnym czasie, gdy szkolnictwo zawodowe jest mało popularne, zastanawiam się jak wesprzeć system edukacji, obudzić ambicję młodych cukierników, stworzyć im możliwość pokazania światu swojego talentu, a jednocześnie docenić ich niezwykłe umiejętności, kreatywność i pasję. Odpowiedzią na te pytania okazały się Mistrzostwa Polski Uczniów Szkół Cukierniczych na Expo-Sweet 2018r. Jest to miejsce, gdzie młodzi ludzie mogą się zaprezentować. W zmaganiach uczestniczyło 24 młodych i pełnych zapału adeptów sztuki cukierniczej. Z województwa zachodniopomorskiego do finału zakwalifikowali się Monika Kalecińska i Damian Stępień uczniowie Zespołu Szkół nr 6 im. Mikołaja Reja w Szczecinie. Tematem przewodnim tegorocznych zmagań była „Fantastyka i fantasy”. Rozgrywka turniejowa w której uczestniczyli zespoły dwuosobowe trwała 3 godziny. W tym czasie należało przygotować 2 torty i 9 deserów talerzowych. Wszystkie prace miały nawiązywać do tematu mistrzostw. Temat tortu brzmi „Miecz króla Azuna IV” , nawiązuje i jest inspirowany książką „ Śmierć smoka”: Saga Carmyru księga III autorstwa Eda Greenwooda i Jeffa Goulbba . Tort był o smaku czekoladowym, przełożony biszkoptem pistacjowym z chrupką masą orzechową i wkładką owocową z czarnej porzeczki. Wykończony jest polewą z czekolady. Udekorowany karmelem z izomaltu przedstawiającą walkę ze smokiem. Przewodnim tematem deseru jest „Smoczy płomień”. Był on wykonany z musu o smaku jogurtowo - marakujowym na spodzie z ciasteczek, orzechów i czekolady. Przełożony był wkładką owocową z jeżyn i biszkoptem kakaowym. Całość oblana była glazażem czekoladowym. Talerz udekorowany był karmelem przedstawiającym płomień, świeżymi owocami i sosem z marakui i mango. Reprezentanci województwa zachodniopomorskiego stanowili zespól, który wyróżniał się umiejętnościami i zapałem. Gratuluję im wspaniałego występu na Mistrzostwach Polski.

Rogaliki Szczecińskiego Gastronomika Dziedzictwem Kulinarnym Pomorza Zachodniego

W dniu 11.09.2012 Zespół Szkół Nr 6 im. Mikołaja Reja został członkiem prestiżowej sieci Dziedzictwa Kulinarnego Pomorza Zachodniego. Szkoła dzięki swoim słynnym rogalikom szczecińskiego gastronomika otrzymała z rąk Dyrektora Wydziału Rolnictwa i Ochrony Środowiska Urzędu Marszałkowskiego Województwa Zachodniopomorskiego Jarosław Rzepy, logo Dziedzictwo Kulinarne Pomorza Zachodniego. Działalność szkolnego Centrum Kształcenia Praktycznego, wytwarzającego rogaliki jest dla regionu Pomorza Zachodniego powodem do dumy, ponieważ od wielu lat jest prowadzona z dużym zaangażowaniem lat, jest wizytówką szkoły w mieście Szczecinie, kraju, a regionu Pomorza Zachodniego w Europie. Od dnia otrzymania certyfikatu i przyjęcia do sieci Dziedzictwa Kulinarnego Pomorza Zachodniego szkoła będzie wspomagać i promować region zachodniopomorski. Aby znaleźć się w Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Pomorza Zachodniego przetwórcy żywności powinni wytwarzać produkty oparte na surowcach produkowanych w tym regionie oraz szczegółowo opisać jak powstały. Restauracje, punkty gastronomiczne i hotele , w tym Centrum Kształcenia Praktycznego Zespołu Szkół Nr 6, powinny m.in. używać składników i surowców wytwarzanych na Pomorzu Zachodnim (marmolada z dzikiej róży) i przygotowywać potrawy, które mają historyczne tradycje w regionie.

"Symfonia Smaku" czyli przepisy kulinarne absolwentów i nauczycieli Szczecińskiego Gastronomika

To pierwsza w Polsce książka kucharska wydana przez szkołę. Stworzona przez tych, którzy "gotują z pasją, pieką z miłością i kształcą z jakością". Szkoła zdradza w niej swoje najbardziej udane receptury. Ukazała się z okazji obchodów 60-lecia Zespołu Szkół Nr 6 im. Mikołaja Reja w Szczecinie. Można ją kupić w siedzibie szkoły w cenie 35 zł.