Przepisy

Róże karnawałowe

róże karnawałowe
Surowce:
mąka pszenna 0,30kg, żółtka 5 szt, cukier puder 1 łyżeczka, gęsta śmietana 18% 4 łyżki, spirytus 1,5 łyżki, olej do smażenia 1,5 l
Dekoracja:
cukier puder 1 szkl konfitura

Sposób wykonania: Mąkę wymieszać z solą i cukrem pudrem, wsypać do miski, zrobić dołek, wbić żółtka, wlać śmietanę oraz alkohol. Przez około 10 minut wyrabiać dość miękkie, gładkie i elastyczne ciasto. Przez kolejne 10 minut wybijać je wałkiem naprzemiennie z zagniataniem kuli ciasta i uderzaniem jej o stolnicę lub blat. Wałkować ciasto na bardzo cienki placek, oprószając odrobiną mąki. Najlepiej, jeśli róże będą cienkie jak pergamin. Nożem wykrawać 3 kółka różnej wielkości. Każde kółko naciąć nożem po krawędzi i zaczynając od największego do najmniejszego skleić odrobiną białka. Smażyć w gorącym tłuszczu, w temperaturze 175°C, z obu stron, na złoty kolor. Odsączyć na ręczniczku papierowym. Oprószyć cukrem pudrem, a na najmniejsze kółeczko nałożyć konfiturę.

Pierniczki

pierniki
Surowce:
2 szklanki mąki 2 łyżki miodu 3/4 szklanki cukru 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 2łyżki przyprawy piernikowej 1 łyżka masła 1 średnie jajko (+ dodatkowo 1 jajko do posmarowania) około 1/3 szklanki lekko ciepłego mleka

Sposób wykonania: Mąkę przesiać na stolnicę, następnie wlać rozpuszczony gorący miód i wymieszać (najlepiej nożem). Dodawać kolejno cukier, sodę, przyprawę, a gdy masa lekko przestygnie - masło i jedno jajko. Dolewając stopniowo (po 1 łyżce) mleka zagniatać ręką ciasto aż będzie średnio twarde i gęste, przypominające ciasto kruche (zapewne nie wykorzystamy całego mleka, bo masa byłaby za rzadka). Dokładnie wyrabiać ręką, aż będzie gładkie, przez około 10 minut. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na placek o grubości maksymalnie 1 cm . Foremkami wykrajać z ciasta pierniczki, Smarować rozmąconym jajkiem i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach około 2 - 3 cm od siebie (pierniczki urosną). Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 10 - 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika pierniczki będą miękkie. Dekorować lukrem.

Faworki

faworki
Surowce:
mąka pszenna 0,30kg, żółtka 5 szt, cukier puder 1 łyżeczka, gęsta śmietana 18% 4 łyżki, spirytus 1,5 łyżki, olej do smażenia 1,5 l
Dekoracja:
cukier puder 1 szkl

Sposób wykonania: Mąkę wymieszać z solą i cukrem pudrem, wsypać do miski, zrobić dołek, wbić żółtka, wlać śmietanę oraz alkohol. Przez około 10 minut wyrabiać dość miękkie, gładkie i elastyczne ciasto. Przez kolejne 10 minut wybijać je wałkiem naprzemiennie z zagniataniem kuli ciasta i uderzaniem jej o stolnicę lub blat. Wałkować ciasto na bardzo cienki placek, oprószając odrobiną mąki. Najlepiej, jeśli faworki będą cienkie jak pergamin. Nożem wykrawać romby, Każdy pasek naciąć wzdłuż pośrodku i jeden z końców przewlec przez otwór. Smażyć w gorącym tłuszczu, w temperaturze 175°C, z obu stron, na złoty kolor. Odsączyć na ręczniczku papierowym. Oprószyć cukrem pudrem.

Gniazda ptysiowe zwane pączkami hiszpańskimi

gniazda
Surowce na 20 sztuk:
200 g mąki, 100 g masła, 4 jajka, 1 szklanka (250 ml) wody, szczypta soli, smalec do smażenia
Lukier:
cukier puder, sok z cytryny, niewielka ilość ciepłej wody

Sposób wykonania: W garnku zagotować wodę z masłem i szczyptą soli. Na gotujące się wodę z masłem wsypać przesianą mąkę. Mieszać aż ciasto będzie gładkie, lśniące i zacznie odchodzić od garnka około 5 minut. Masę ostudzić, a następnie dodawać do niej po jednym całym jajku miksując na gładką masę. Ciasto przełożyć do szprycy albo rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką. Z papieru do pieczenia powycinać kwadraty 10x10 cm. Na każdy z kwadratów wycisnąć krążek ciasta. W głębokim rondlu rozgrzać smalec temp.180°C Gniazdka wkładać na rozgrzany smalec papierem do góry, smażyć około 2-3 minuty na złoty kolor, w międzyczasie zdjąć papier , przewrócić gniazdka na drugą stronę i dosmażyć. Z podanych składników zrobić lukier (cukier puder dobrze rozetrzeć z sokiem wyciśniętym z cytryny, jeśli jest zbyt gęsty dodać odrobinę wody) i za pomocą pędzla polukrować nim gniazdka.

Bitki z makiem

bitki
Surowce:
mąka pszenna 0,30kg, mąka ziemniaczana 0,05 kg, jajka 8 szt, cukier 0,30 kg
Nadzienie:
marmolada 0,10 kg
Dekoracja:
mak 0,10 kg

Sposób wykonania: Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Do ubitych białek dodać żółtka i chwilkę ubijać tak aby żółtka połączyły się z masą białkową, następnie masę białkowo -żółtkową wymieszać delikatnie z przesianymi mąkami do uzyskania jednolitej masy. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia i szprycować kółeczka wielkości pięciozłotówki. Obsypać dokładnie makiem i wstawić ciastka do nagrzanego piekarnika temp.200°C, czas 15-20 minut. Ciastka ostudzić, spód ciastka posmarować marmoladą i sklejać z drugim spodem ciastka.

Chałwowiec

chałwowiec
Ciasto:
6 jajek, 1 szklanka cukru, cukier waniliowy, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżka mąki pszennej, 3 budynie czekoladowe (bez cukru)
Masa:
2 budynie waniliowe (bez cukru), 1 kostka masła, 3 szklanki mleka, 30 dkg chałwy waniliowej
Wierzch:
gorzka czekolada

Wykonanie: Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Miksując stopniowo dodajemy cukier wymieszany z cukrem waniliowym i żółtka. Mąkę, budynie i proszek do pieczenia przesiewamy i dodajemy do masy. Całość delikatnie mieszamy. Pieczemy w formie o wymiarach 35 x 20cm. przez ok. 30 min.(w temp. 160°C). Ciasto po upieczeniu przekrajamy na dwa placki. Masa: Budynie gotujemy na mleku i studzimy. Masło ucieramy dodając po łyżce zimnego budyniu. Na koniec dodajemy zmiksowaną chałwę. Na jeden placek wykładamy połowę kremu, równomiernie rozprowadzamy. Przykrywamy drugim plackiem i na niego rozsmarowujemy pozostałą część kremu. Na wierzch ścieramy gorzką czekoladę. Przechowujemy w lodówce.

Jabłuszka w koszulkach

jabłuszka
Składniki:
mąka przenna - 1 kg; cukier - 0,05 kg margaryna - 0,50 kg; żółtka - 3 szt drożdże - 0,10 kg; śmietana - 500 ml sól - 0,001; jabłka - 2kg
Dekoracja:
cukier puder - 0,50 kg; esencja śmietankowa - 0,001 ml

Sposób wykonania: Jabłka obrać początkować w ćwiartki grubości 5cm. Mąkę przesiać i posiekać z margaryną, zrobić dołek. Drożdże utrzeć z cukrem, następnie dodać żółtka, śmietanę. Mieszaninę wlać do dołka i wyrobić gładkie, elastyczne i jednolite ciasto. Odstwić ciasto w chłodne miejsce na około 10 minut. Ciasto rozwałkować w kształcie prostokąta o grubości 5 mm i formować za pomocą wycinacza pierożki. Układać uformowane pierożki na blachy posmarowane tłuszczem, posmarować masą jajową, a następnie wypiekać w temp.200°C,czas 15 minut. Po wypieku wykończyć lukrem śmietankowym.

Krajanka kokosowa

krajanka
Składniki:
mąka pszenna 0,25 kg, mąka ziemniaczana 0,05 kg, jajka 10 szt, cukier 0,35 kg, margaryna 0,125 kg
Dekoracja:
czekolada 2,20 kg, olej 0,300 l wiórki kokosowe 1,0 kg

Sposób wykonania: Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Do ubitych białek dodać żółtka i wymieszać ręcznie z przesianymi mąkami do uzyskania jednolitej masy. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia i rozłożyć równomiernie ciasto. Odpiekać w temp. 180°C przez około 30 minut. Po ostudzeniu pokroić na kostki obtaczać w czekoladzie i wiórkach kokosowych. Schłodzić w lodówce.

Świąteczne paszteciki

paszteciki
Ciasto:
250 g mąki tortowej, 225 g margaryny, 1 jajo, 2 żółtka, 125 g śmietany kwaśnej, 0,025 g drożdży, szczypta soli i cukru
Farsz:
1000 g pieczarek, 300 g cebuli, 50 ml oleju, sól, pieprz do smaku

Sporządzić nadzienie: pieczarki i cebulę umyć, rozdrobić, podsmażyć na oleju i doprawić do smaku, Sporządzić ciasto na paszteciki: mąkę przesiać, posiekać z margaryną na "kaszkę manną", dodać jajo, żółtka, drożdże, śmietanę, szczyptę soli i cukru, wszystkie składniki zagnieść i starannie je wyrobić, ciasto schłodzić Ciasto rozwałkować, nakładać nadzienie i formować paszteciki Uformowane paszteciki posmarować białkiem i piec w temp. 185°C ok. 10-15min Podawać z czerwonym czystym barszczem.

Makowe pierożki

pierożki
Ciasto:
150 g mąki, 1 łyżka oleju, szczypta soli, ciepła woda
Farsz:
100 g maku, 1 szklanka mleka, po 1 łyżce masła, miodu, rodzynek, drobno posiekanych orzechów włoskich, 1 żółtko, 3 krople olejku migdałowego
Nadzienie:
ugotować mak w mleku, odcedzić, ostudzić i zmielić 2 razy orzechy posiekać a skórkę pomarańczową drobno pokroić dodać rozpuszczone masło, rodzynki, miód i olejek migdałowy masę wyrobić
Ciasto:
mąkę przesiać, wbić jajo, dodać wodę, olej, sól, zarobić nożem ciasto i starannie je wyrobić Ciasto pierogowe rozwałkować, wykrawać krążki, nakładać nadzienie i formować pierożki, zlepiać dokładnie brzegi. Gotować od wrzącej lekko posolonej wody. Podawać na gorąco polane masłem lub sosem waniliowym.

Rogaliki z Gastronomika

rogaliki
Składniki:
mąka pszenna 1 kg; sól 10 g; cukier 50 g; jaja 3 szt; cukier puder 500 g drożdże 100 g; woda 50 ml; masło 500 g; mak 150 g; śmietana 250 ml; esencja migdałowa żółtka 2 szt; ; marmolada 300 g;

Sposób wykonania: Dodać do przesianej mąki: drożdże utarte z cukrem, 1 jajko, żółtka, śmietanę, stopione masło i sól. Wyrobić na gładkkie i jednolite ciasto. Odstawić do chłodziarki na minimum godzinę. Ciasto rozwałkować na grubość 1 cm i wykrawać kawałki w kształcie małych trójkątów o podstawie 5 cm. Na podstawę trójkąta szprycować marmoladę i zawijać ku wierzchowi, nadając kształt półksiężyca. Uformowane rogaliki układać na blasze, posmarować roztrzepanymi jajkami, a następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni. Piec około 12 minut. Sporządzić lukier: cukier puder utrzeć z wodą z dodatkiem esencji migdałowej. Upieczone rogaliki polukrować i obsypać makiem.