Sukcesy uczniów

Mistrzostwa Polski Szkół Cukierniczych na EXPO-SWEET 2019
mistrzowscy uczniowie P. Danuty Sękalskiej


Monika Kalecińska z klasy III cukiernik i Damian Stępień z klasy IIIc tżug, których przygotowywała p. Danuta Sękalska, zostali Mistrzami Polski podczas IX Mistrzostw Uczniów Szkół Cukierniczych w Warszawie rozgrywających się podczas Targów EXPO-SWEET 2019. Patronat nad mistrzostwami ma Ministerstwo Edukacji Narodowej. W Warszawie startowało 12 ekip reprezentujących szkoły z całej Polski, które zostały wyłonione na podstawie projektów prac nadesłanych do organizatorów zawodów. Temat tegorocznej edycji brzmiał „Leonardo da Vinci - malarz czy inżynier” był bardzo wdzięczny, ale trudny do przedstawienia, no bo jak za pomocą surowców cukierniczych stworzyć dzieło godne geniusza? Temat naszej pracy brzmiał „Człowiek witruwiański”. Postać wymodelowana ręcznie przez naszych mistrzów nawiązywała do „Kodeksu Hurygenowskiego” Leonarda da Vinci. Kodeks ten dotyczy proporcji ludzkiego ciała i matematycznych stosunków między jego częściami. To właśnie jego częścią jest „człowiek witruwiański”- studium proporcji ludzkiego ciała. Powierzchnia boczna tortu była udekorowana trybami wykonanymi z czekolady, które Leonardo da Vinci wykorzystywał w swoich wynalazkach. Tort był eksplozją smaku, który był bardzo wysoko oceniony przez jury. Podstawową nutę nadawało włoskie proseco złamane smakiem truskawek z pomarańczą. Podczas zawodów, w ciągu 2,5 godziny, nasi uczniowie wykonali piętrowy tort z dekoracją i tort do degustacji. Ekipa ze Szczecina przygotowywała się do mistrzostw pod okiem nauczycielki technologii cukierniczej Danuty Sękalskiej, którą wspierała dyrekcja szkoły i wiele innych osób.
Ja ze swej strony chcę serdecznie podziękować wszystkim, którzy nam przede wszystkim nie przeszkadzali.
Wielkie brawa dla uczestników. Szkoda tylko, że lepiej już nie będzie, bo w przyszłym roku nie możemy startować, a nasi mistrzowie będą uczestniczyć w pracach jury mistrzostw i będą oceniać prace swoich młodszych kolegów.

Mistrzostwa Polski Szkół Cukierniczych na EXPO-SWEET 2018
kolejny sukces uczniów P. Danuty Sękalskiej

Przyszłość cukiernictwa jest w rękach młodzieży. W obecnym czasie, gdy szkolnictwo zawodowe jest mało popularne, zastanawiam się jak wesprzeć system edukacji, obudzić ambicję młodych cukierników, stworzyć im możliwość pokazania światu swojego talentu, a jednocześnie docenić ich niezwykłe umiejętności, kreatywność i pasję. Odpowiedzią na te pytania okazały się Mistrzostwa Polski Uczniów Szkół Cukierniczych na Expo-Sweet 2018r. Jest to miejsce, gdzie młodzi ludzie mogą się zaprezentować. W zmaganiach uczestniczyło 24 młodych i pełnych zapału adeptów sztuki cukierniczej. Z województwa zachodniopomorskiego do finału zakwalifikowali się Monika Kalecińska i Damian Stępień uczniowie Zespołu Szkół nr 6 im. Mikołaja Reja w Szczecinie. Tematem przewodnim tegorocznych zmagań była „Fantastyka i fantasy”. Rozgrywka turniejowa w której uczestniczyli zespoły dwuosobowe trwała 3 godziny. W tym czasie należało przygotować 2 torty i 9 deserów talerzowych. Wszystkie prace miały nawiązywać do tematu mistrzostw. Temat tortu brzmi „Miecz króla Azuna IV” , nawiązuje i jest inspirowany książką „ Śmierć smoka”: Saga Carmyru księga III autorstwa Eda Greenwooda i Jeffa Goulbba . Tort był o smaku czekoladowym, przełożony biszkoptem pistacjowym z chrupką masą orzechową i wkładką owocową z czarnej porzeczki. Wykończony jest polewą z czekolady. Udekorowany karmelem z izomaltu przedstawiającą walkę ze smokiem. Przewodnim tematem deseru jest „Smoczy płomień”. Był on wykonany z musu o smaku jogurtowo - marakujowym na spodzie z ciasteczek, orzechów i czekolady. Przełożony był wkładką owocową z jeżyn i biszkoptem kakaowym. Całość oblana była glazażem czekoladowym. Talerz udekorowany był karmelem przedstawiającym płomień, świeżymi owocami i sosem z marakui i mango. Reprezentanci województwa zachodniopomorskiego stanowili zespół, który wyróżniał się umiejętnościami i zapałem. Gratuluję im wspaniałego występu na Mistrzostwach Polski.

Mistrzostwa Polski Szkół Cukierniczych na EXPO-SWEET 2017
sukces uczniów P. Danuty Sękalskiej

Wielki sukces cukierników! Zespół Szkół Nr 6 im. Mikołaja Reja w Szczecinie znalazł się wśród najlepszych w Polsce. Do eliminacji tego prestiżowego konkursu zgłosiło się 50 szkół, do finału zakwalifikowało się 12. Finał odbędzie się 1.03.2017 w Warszawie. Temat Mistrzostw w roku 2017 brzmi "Wisła - rzeka wszystkich ziem polskich, rzeka naszych dziejów". "Nadwiślański świt" to tytuł naszej konkursowej pracy.
Przed nami bardzo dużo intensywnej pracy, bo naszym celem jest godne reprezentowanie szkoły i regionu. Trzymajcie za nas kciuki.

Mistrzostwa Polski Szkół Cukierniczych na EXPO-SWEET 2016

Uczennice naszej szkoły: Olga Wawrzonkowska i Gabriela Eszner zostały zakwalifikowane do ogólnopolskiego finału mistrzostw, które odbędą się w Warszawie 24 lutego 2016r., podczas targów Expo Sweet 2016. Serdecznie gratulujemy i życzymy sukcesów.