Sporządzanie karmelków
Dnia 4 lutego 2020 r w ramach zajęć praktycznych uczniowie III klasy Cukiernik, wzięli udział w lekcji,
na której zdobywali wiedzę i nowe umiejętności - sporządzania karmelków. Przygotowując niezbędne do produkcji surowce mogli zaobserwować proces technologiczny, a następnie sami wykonać słodycze o różnych kształtach.
Zajęcia okazały się bardzo interesujące, gdzie uczniowie wykazali się dużą inwencją twórczą.
nauczyciel Anna Zielińska
Karnawałowe wypieki
Klasa III cukiernik pod kierunkiem Anny Zielińskiej zaprezentowała swoje cukiernicze umiejętności 5 lutego 2020r. podczas XII edycji Wojewódzkiego Konkursu Recytatorskiego Poezji i Prozy Religijnej oraz Religijnej Poezji Śpiewanej. Uczestnicy konkursu oraz ich opiekunowie mogli podziwiać i smakować typowych dla karnawału słodkości: faworków oraz róż karnawałowych. Zaprezentowane stoisko cieszyło się dużym zainteresowaniem, a uzyskany ze sprzedaży dochód został przekazany na warsztaty kulinarne dla podopiecznych świetlicy środowiskowej. Dziękuję moim Uczniom.
opiekun koła Anna Zielińska
Dekorowanie tortów w stylu angielskim
29 stycznia, młodzież uczestnicząca w zajęciach Koła Młodego Cukiernika, miała okazję poszerzyć swoją wiedzę i umiejętności z podstaw dekorowania tortów w stylu angielskim. Zajęcia prowadziła Pani Iwona Steczyńska – mistrzyni cukiernictwa, laureatka międzynarodowych konkursów cukierniczych. Oprócz pokazania swoich prac Pani Iwona prowadziła warsztaty gdzie uczestnicy wykonywali samodzielne projekty. Była to okazja do wykazania się kreatywnością w tworzeniu kwiatów jadalnych z masy, na bezie szwajcarskiej i z papieru jadalnego. Młodzież poznała tajniki tworzenia i kolorowania kremów oraz pracy z papierem ryżowym i masą cukrową. Takie dekoracje uczą młodzieży estetyki i pomysłowości co przekłada się na samorealizacje i motywowanie do twórczej pracy. Zapraszamy do obejrzenia fotorelacji.
opiekun koła Anna Kulicka
Świąteczne pierniki 2019
W ten piękny czas jakim są zbliżające się święta Bożego Narodzenia uczniowie klasy III cukiernik spotkali się na warsztatach cukierniczych, na których, wykorzystując posiadane umiejętności i zdolności, wypiekali tradycyjnymi metodami pierniki, ozdabiali lukrem królewskim gwiazdki, choinki i mikołajki. Naszymi słodkimi wyrobami pragniemy z okazji świąt obdarować Dom Samotnej Matki oraz wspomóc otoczonego opieką szkolnego koła wolontariatu Brunona. Zaangażowanie jak i wrażliwość moich uczniów na potrzeby drugiego człowieka są dla mnie ogromną wartością opartą na dzieleniu się z potrzebującymi. Bo przecież potrzeba tak niewiele, aby wywołać uśmiech na twarzy w tak piękny czas świąt Bożego Narodzenia.
Dziękuję moim uczniom, Anna Zielińska
Pokaz mody ekologicznej
Dnia 21 października na warsztatach szkolnych przy ul. Sowińskiego 3, odbył się "pokaz mody ekologicznej". W ofercie przedstawiono: octy domowej roboty: (ocet malinowy, ocet śliwkowy, ocet pokrzywowy, ocet z podagrycznika) konfitura z pigwy, pigwa kiszona, babka drożdżowa z dyni, kiszony kabaczek, wegański smalec, pasztet z selera, nutella eko, ciastko z żurawiną i aronią, muffina miętowa, kiszone buraki czerwone, sok z wiśni. Celem było promowanie żywności ekologicznej oraz jej prozdrowotnych właściwości. A także zwrócenie uwagi na szersze wykorzystanie surowców dostępnych chociażby na działkach. Z dobrodziejstw natury udało się przygotować kilka innowacyjnych propozycji jak na przykład: konfitura z pigwy, marynowany kabaczek czy nutella eko. Państwa zainteresowaniem cieszył się chleb własnej roboty z pasztetem i smalcem wegańskim. Jestem szczęśliwa, że udało się wypromować babę z dyni i miętową muffinkę. Jednak najważniejsza jest korzyść zdrowotna jaką zafundujemy sobie dostarczając nie ocenionych wartości odżywczych. Serdecznie pragnę podziękować za duży wkład w przygotowania i organizację kiermaszu Pani Annie Zielińskiej, za udostępnione przepisy na octy i marynaty Pani Alicji Chmielewskiej a także Pani Dorocie Malinowskiej Koper za konfiturę z pigwy i Pani Agnieszce Czajkowskiej za sok z wiśni i kiszone buraki. Każda osoba kupująca przyczyniła się do dofinansowania Koła Młodego Cukiernika. Dziękuję, Anna Kulicka
Karnawał na słodko
Koło Młodego Cukiernika nowy rok otworzyło w karnawałowym wydaniu. Wśród propozycji na karnawałowe wypieki nie mogło zabraknąć faworków, pączków, obwarzanków serowych i róż karnawałowych. Na spotkaniu koła pod okiem opiekuna Anny Zielińskiej z udziałem Anny Kulickiej młodzież wykonywała przeróżne słodkości: ciasto zbijane, charakteryzujące się dużą zawartością żółtek z niewielkim dodatkiem tłuszczu i cukru; niezwykle delikatne, wybijane wałkiem faworki, które powinny się łamać już od samego dotyku i rozpływać w ustach, pozostawiając w nich waniliową słodycz cukru pudru. Faworki, zwane też chrustem, chruścikami czy anielskimi skrzydłami to razem z różami karnawałowymi i pączkami nieodzowne atrybuty karnawału i tłustego czwartku. Zapraszamy do obejrzenia naszych karnawałowych wypieków w fotograficznym wydaniu. Dla chętnych, którzy chcieliby poczuć się tak słodko jak my, udostępniamy przepis na pyszne róże karnawałowe.
Świąteczne pierniki 2018
Przy okazji wyjątkowego okresu, jakim jest czas świąt Bożego Narodzenia, Koło Młodego Cukiernika spotykało się na warsztatach cukierniczych, na których uczniowie wykorzystując posiadane umiejętności i zdolności wypiekali tradycyjnymi metodami pierniki, dekorowali lukrem królewskim ozdabiając gwiazdki, choinki i mikołajki. Część swoich wyrobów przeznaczyli dla Domu Samotnej Matki, a wspólna praca i zaangażowanie moich uczniów utwierdziła mnie w przekonaniu, że są bardzo wrażliwi na potrzeby drugiego człowieka. Warto jest tworzyć i doskonalić pomoc charytatywną opartą na dzieleniu się z potrzebującymi. Tak niewiele, a może wywołać uśmiech na twarzy w tak piękny czas świąt Bożego Narodzenia. Dziękuję moim uczniom, Anna Zielińska
100-lecie Odzyskania Niepodległości
100 - lecie Odzyskanie Niepodległości upamiętnili uczniowie ZS nr 6 na spotkaniu Koła Młodego Cukiernika pod okiem Anny Zielińskiej i Anny Kulickiej. Uczestnicy koła w nawiązaniu do tak ważnego wydarzenia wykonali kruche ciasteczka w barwach narodowych. Uwzględniając porę roku wykorzystaliśmy na kole dary polskich plonów takich jak: dynia, burak i marchew. To z nimi w roli głównej powstały: ciast czekoladowo- buraczane, ciasto marchewkowe i dyniowe. Kolejny raz spotkanie odbyło się w przyjaznej i miłej atmosferze, a oprócz nauki wyrobów cukierniczych uwzględniliśmy wątek historyczny upamiętniając 100-lecie Odzyskanie Niepodległości. Dziękujemy naszym uczniom i zapraszamy na kolejne spotkania.
Sezonowe wypieki
Dnia 10.10.18r pod kierunkiem Pani Profesor Anny Zielińskiej, w ramach Koła Młodego Cukiernika odbyły się warsztaty dla uczniów pod hasłem "Sezonowe wypieki". Uczniowie realizowali swoje twórcze pomysły przygotowując wypieki z owoców sezonowych jabłek i śliwek. Królowały wspaniałe szarlotki, rogale z nadzieniem jabłkowym, bułeczki faszerowane śliwkami i jabłuszkami wzbogacone nutką cynamonu oraz murzynek przełożony musem jabłkowym i kremem budyniowym. Wspólna praca przebiegła w miłej i przyjaznej atmosferze, co przekłada się na aktywność i rozbudzanie zainteresowań uczniów zawodem.
Jajko i mazurek w roli głównej
Dnia 17.03.2016r. odbyły się warsztaty kulinarno - cukiernicze pt. "Jajko i mazurek w roli głównej". Zorganizowały Panie Profesor Anna Zielińska i Agnieszka Pomarańska - Główka.
Słodko - słony smak Świąt
25.11.2015r. Koło Młodego Gastronoma - "Słodko-słony smak Świąt". Zorganizowały Panie Profesor Agnieszka Pomarańska-Główka i Anna Zielińska
Wystawa świątecznych pierników
Dnia 09.12.2015r. odbyła się wystawa świątecznych pierników przygotowana przez nasze uczennice Kasię Sobotę, Martę Żłobicką, Anitę Lisiecką, Klaudię Dering oraz Panią Profesor Annę Zielińską